top of page
Γούνα_Αρχή
factalogobalck_edited.png

Γούνα

Ιούνης 2010

της Μιγκντάλια Κρουζ

 

 

Ένα freak show

 για την ανθρώπινη συνείδηση

UNDER CONSTRUCTION

7_edited_edited.jpg

Η Facta Non Verba ανέβασε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2012 την Παρέλαση της Λούλας Αναγνωστάκη.

Λόγω μεγάλης συμμετοχής του κοινού δόθηκε παράταση και παίχτηκαν με αλλαγή στη διανομή και μερικές ακόμα παραστάσεις.

Ξαναπαίχτηκε στο 4ο ελευθεριακό φεστιβάλ θεατρικής έκφρασης τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς.

Φωτογραφίες

Video

Κείμενο

Συντελεστές

Φωτογραφίες: Αρχείο FnV

PHOTO

Στιγμιότυπα

 από την παράσταση

Στιγμιότυπα

 από την παράσταση

Γούνα

της

Μιγκντάλια Κρουζ

Video της παράστασης: Η βιντεοσκόπηση είναι από τις παραστάσεις της παράτασης, στις 4/3/2011.

VIDEO

VIDEO

Γούνα

της

Μιγκντάλια Κρουζ

hqdefault (4).jpg

  Σκόρπιες σκέψεις πάνω στην παράσταση:                     

 

Έγραφε ο Antoine Vitez σε γράμμα του στη Λούλα Αναγνωστάκη λίγο πριν το Μάη του 68 και με αφορμή το συγκεκριμένο μονόπρακτο πως "έβλεπε πίσω από τα μαύρα της γυαλιά τη συμφορά, τον τρόμο.

Πως τα είχε καταλάβει όλα." Και πράγματι η Αναγνωστάκη έγραψε το τελευταίο μέρος της τριλογίας της το 1965. Μόλις δύο χρόνια πριν τη δικτατορία των συνταγματαρχών. Και σήμερα, εν έτει 2012, οι διαφορές είναι δυσδιάκριτες και επιμελώς καμουφλαρισμένες.

Η χούντα δε φοράει στρατιωτικό πηλήκιο αλλά τεχνοκρατική μάσκα. Κάθε επίφαση αστικής δημοκρατίας έχει εξανεμιστεί. Η "καρφίτσα" και οι κοτζαμάνηδες της δεκαετίας του 60 έχουν αντικατασταθεί από τα παρακρατικά σκυλιά της Χρυσής Αυγής που εξαπολύουν πογκρόμ στο όνομα του σάπιου αίματος τους και της ανωτερότητας των σκατών που έχουν για εγκέφαλο τους, ενώ παράλληλα οι trash φασίστες αφεντικά τους, μέλη κι αυτοί μιας κυβέρνησης που δεν πήρε καμία λαϊκή εντολή, εκσφενδονίζουν ολημερίς κι ολυνυχτίς σκουπίδια μέσα από τα Μέσα Μαζικής Αποβλάκωσης σύμφωνα με το ρητό του ναζί μέντορα τους ότι όσο περισσότερες φορές ειπωθεί ένα μεγάλο ψέμα, τόσο πιο πιστευτό γίνεται.

Η Αναγνωστάκη έβλεπε τον τρόμο και τη συμφορά. Εμείς βλέπουμε την απάθεια, την αποχαύνωση και την άγνοια. Επιλέξαμε το συγκεκριμένο μονόπρακτο γιατί αντιστέκεται σε όλα αυτά. Είναι απόλυτα επίκαιρο σήμερα που η Ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα και μας θυμίζει για ακόμα μια φορά πως τελικά κανείς δεν πρόκειται να ξεφύγει από ένα σύστημα που γεννά κι αναπαράγει τον πρώιμο θάνατο. Την εξουσία. Και πόσο περισσότερο σήμερα που έχει αρχίσει να μοστράρει και τη γαλανόλευκη φορεσιά της.

 

 

Το βαθύτατα πολιτικό είναι και ανθρώπινο. Και το βαθιά ατομικό διαχέεται στο όλο. Απορροφάται από τον κόσμο και τον απορροφά.

Αυτό το φίλτρο είναι το Παράθυρο του καθενός στον κόσμο.

Μπορεί να το κρατάς για χρόνια κλειστό....αλλά.....ο κόσμος θα έρθει σε σένα. Θα αναζητήσει το κομμάτι που του λείπει.

Το δικό σου κομμάτι.

Αυτά τα δυο παιδιά επιθυμούν να ενηλικιωθούν, μα παράλληλα φοβούνται να το πράξουν, αρκούνται στο να ονειροπολούν και να δηλώνουν το ένα στο άλλο τις συναρπαστικές τους ιστορίες, τι θέλουν. Μα δε νιώθουν έτοιμοι να τις κάνουν πραγματικότητα. Δεν επικοινωνούν στο βαθμό που θα περίμενε κανείς να επικοινωνήσουν δυο αδέλφια που ζουν στον ίδιο χώρο. Οι πράξεις τους και τα θέλω τους ποτίζονται από την ενοχή και την ανασφάλεια. Αποτελεί αυτός ο κλειστός, μοναχικός κόσμος πολύ καθαρά τη ζωή και τις πράξεις του σύγχρονου εγκλωβισμένου ανθρώπου, που ασφυκτιά.

TEXT

Γούνα

της

Μιγκντάλια Κρουζ

CREW

Γούνα

της

Μιγκντάλια Κρουζ

Συντελεστές:

Διανομή: 

Ζωή: Λένα Ντάγκα

Άρης: Παναγιώτης Σιδερίδης - 

         Έλενα Σταματοπούλου (διπλή διανομή)

 

Σκηνοθεσία-βίντεο: Έλενα Σταματοπούλου

Κινησιολογία: Νάνσυ Σταματοπούλου

Φωτισμοί: Γιάννης Στάγκος

Τύμπανα: Χόρχε Κακουτόπουλος

Αφίσες των παραστάσεων

bottom of page