top of page
Η σκιά που δε δρόσισε
factalogobalck_edited.png

Η σκιά που δε δρόσισε
τους προγραμματισμένους στον χαμό

Μάιος 2023

Μια βιωματική περφόρμανς
για την ιστορική μνήμη

Η περφόρμανς γίνεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων του τμήματος Θεάτρου για τα 80 χρόνια από τον εκτοπισμό των Θεσσαλονικιών Εβραίων στο Άουσβιτς (1943-2023): Τέχνη και μνήμη

in__8774_58c268dff2e04.jpg
factalogobwb_edited_edited_edited.png

Η σκιά που δεν δρόσισε
τους προγραμματισμένους στον χαμό

Μια σύνδεση με την ιστορία της πόλης και το εβραϊκό στοιχείο που αποτελούσε για εκατοντάδες χρόνια έναν από τους βασικούς πυλώνες της.

Μια περιήγηση με εικόνες, λέξεις και ήχους μέσα σε ένα κτίριο, ανάμεσα στα ελάχιστα που έχουν απομείνει να μας θυμίζουν το εβραϊκό παρελθόν της Θεσσαλονίκης.

Για την ενδυνάμωση της ιστορικής μνήμης και τη συλλογική αυτογνωσία.

Γιατί όταν η μνήμη σβήνει, τα λάθη επαναλαμβάνονται.

Τετάρτη 31/5

& Πέμπτη 1/6

στις 6.00 μμ

Casa Bianca

Μια βιωματική περφόρμανς
για την ιστορική μνήμη

v13.jpg

Η συγκεκριμένη βιωματική περφόρμανς έχει πέραν από καλλιτεχνικούς και εκπαιδευτικούς στόχους, καθώς επιχειρεί να ανασύρει από την ιστορική μνήμη μια από τις αποσιωπημένες της στιγμές, αυτήν του εκτοπισμού των εβραίων της Θεσσαλονίκης, μια πληθυσμιακή, θρησκευτική και πολιτισμική κοινότητα που αποτελούσε για αιώνες έναν από τους βασικούς, αν όχι τον βασικότερο παράγοντα διαμόρφωσης της ζωής, της οικονομίας και της ιστορίας της πόλης.


Επιλέξαμε τη Casa Bianca λόγω της σύνδεσης του μνημείου με την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας, καθώς θεωρήσαμε πως οι ενδιαφέρουσες ιστορίες που έχει να διηγηθεί η βίλα που έχτισε ο ιταλός αρχιτέκτονας Πιέτρο Αρριγκόνι σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό ρεύμα του εκλεκτικισμού, θα λειτουργήσουν ενάντια στον εκλεκτικισμό της μνήμης που προσπαθεί να σβήνει τα κομμάτια της ιστορίας που δεν ταιριάζουν στο αφήγημα της κυρίαρχης κάθε φορά ιδεολογίας και μας θυμίζουν σκοτεινές σελίδες της ιστορίας μας.


Η περίπτωση των εβραίων της Θεσσαλονίκης είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις.
Η βίλα λοιπόν που πήρε το όνομά της από την ελβετίδα σύζυγο του ιταλοεβραίου βιομηχάνου και εμπορικού αντιπροσώπου, Ντίνο Φερνάντεζ Ντίαζ, Bianca De Meyer, θα λειτουργήσει σαν καμβάς πάνω στον οποίο θα προσπαθήσουμε να ανασυνθέσουμε κομμάτια της συλλογικής ταυτότητας και μνήμης αυτής της πόλης.


Η διαδραστική σε σημεία περφόρμανς θα έχει περιπατητική μορφή καθώς ο περιορισμός αριθμός θεατών που θα συμμετέχει (15-20 άτομα) θα ακολουθήσει μια διαδρομή μέσα στο κτίριο, την οποία θα χαράξουν οι 3 περφόρμερς που θα ακολουθεί το κοινό.

Πληροφορίες
Text

80 χρόνια

από τον εκτοπισμό
των Θεσσαλονικιών Εβραίων στο Άουσβιτς 

1943
2023

Τέχνη
&

Μνήμη

Η συγκεκριμένη περφόρμανς αποτελεί μέρος του ερευνητικού προγράμματος «Τέχνη και Μνήμη. 80 χρόνια από τον εκτοπισμό των εβραίων της Θεσσαλονίκης» που οργανώνει το Τμήμα Θεάτρου ΑΠΘ μετά από πρωτοβουλία της διδάσκουσας στο τμήμα, Τατιάνας Λιάνη.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μια ημερίδα για την «Εικόνα του Εβραίου στο θέατρο», με τη συμμετοχή σημαντικών μελετητών, αλλά και θεατρικών συγγραφέων, πέντε παραστάσεις σκηνοθετημένες από καθηγητές/ριες του Τμήματος Θεάτρου σε μνημονικούς τόπους της πόλης και 3 podcasts σε συνεργασία με τη LIFO με θέμα την ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα τον Μάιο και τον Ιούνιο θα προσφερθούν (δωρεάν) στο κοινό της πόλης δέκα «εβραϊκοί περίπατοι» από τους καθηγητές του Α.Π.Θ. Γιώργο Αντωνίου, Δημήτρη Γουλή και Τατιάνα Λιάνη και την Thessaloniki Walking Tours, καθώς και δύο περίπατοι στην αγγλική γλώσσα για μέλη Προξενείων, Ινστιτούτων, Ξένων Σχολείων και φοιτητές/ριες Erasmus.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται με την ευγενική οικονομική στήριξη του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον.

Δείτε τις εκδηλώσεις του Τμήματος Θεάτρου

logo-x1_edited.png
PHOTO
Στιγμιότυπα
από την παράσταση

Η σκιά που δεν δρόσισε
τους προγραμματισμένους
στον χαμό

Φωτογραφίες από την παράσταση:
Γιώργος Χατζησταμάτης
CREW
factalogobwb_edited_edited_edited.png

Η σκιά που δεν δρόσισε τους προγραμματισμένους στον χαμό

Μια βιωματική περφόρμανς για την ιστορική μνήμη

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη-σκηνοθεσία-δραματουργία:

Έλενα Σταματοπούλου

Με τους/ις:

Έλενα Σταματοπούλου,

Ελένη Ντάγκα και

Γιάννη Μόχλα

Οπτικά και ακουστικά περιβάλλοντα: 

Έλενα Σταματοπούλου

Αφίσα: Ελένη Ντάγκα 

Τετάρτη 31/5 &

Πέμπτη 1/6

στις 6.00 μμ

Βίλλα Μπιάνκα,

Θεμιστοκλή Σοφούλη 3,

Θεσσαλονίκη

Περιορισμένος

αριθμός θέσεων!
Κράτηση θέσης στο e-mail: artandmemory2023@gmail.com

bottom of page