top of page
Reclain the city
fylakh-genti-koyle-h-esxath-of-ejw.jpg
factalogobalck_edited_edited_edited.png

reclaim the city

Δεκέμβριος
2022

work in
progress

δημιουργώντας απελευθερωμένες ζώνες

Η Facta Non Verba ακολουθεί την ανάγκη μας, να αναπνεύσουμε, να συντονιστούμε και να δημιουργήσουμε στον δημόσιο χώρο της πόλης μας, να την αφουγκραστούμε και να τη βιώσουμε με καθαρή και ανανεωμένη ματιά...

Κυριακή   4 

Δεκεμβρίου 2022

11.00 - 14.00

Έλενα 

Σταματοπούλου

Λένα 

Ντάγκα

&

Μαριάννα 

Γκουσδουβά

Reclaim the city:

Στάση 5η:

στο Γεντί-Κουλέ

reclaim the city:

δημιουργώντας απελευθερωμένες ζώνες

Στάση 5η:

στο Γεντί-Κουλέ

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

11.00 - 14.00 

Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου υποδεχόμαστε τον χειμώνα και μαζί με αυτόν ερχόμαστε και σε επαφή με έναν από τους πιο βαρείς χειμώνες της νεοελληνικής ιστοριας: τον εμφύλιο πόλεμο.
11096599_10153245148449446_6053548298279
factalogobwb_edited_edited_edited_edited
pain_edited.jpg

Σε μια προσπάθεια σύνδεσης Φύσης και Ιστορίας και μέσα από ένα θεραπευτικό πρίσμα, θα περιηγηθούμε στα μονοπάτια του Γεντί Κουλέ και θα αφουγκραστούμε για να ακούσουμε τις ιστορίες που έχει να μας διηγηθεί.

 

Θα προσεγγίσουμε τις ποιότητες του χειμώνα, θα εξερευνήσουμε το στοιχείο του που είναι το νερό και τα συναισθήματα που συνδέονται μαζί του σε αρνητική και θετική δόνηση, τον φόβο και την ευγένεια.

Και μέσα από αυτές τις συνάψεις, θα συνδεθούμε με το πιο επώδυνο, ίσως, κομμάτι της Ιστορίας μας και θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τη σχέση με τον εαυτό μας και τον άλλον.

Στάση 3η

Λίγα παραπάνω λόγια για το πρότζεκτ:

factalogobwb_edited_edited_edited.png

Η ιδέα της δημιουργίας απελευθερωμένων ζωνών για μας δεν είναι καινούρια. Στην εικοσαετή πορεία μας σαν ομάδα, επιχειρήσαμε αρκετές φορές να διαρρήξουμε την κανονικότητα και να χτίσουμε μια γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στον δημόσιο χώρο, τον εσωτερικό κόσμο και τον ουτοπικό μας χωροχρόνο. 


Χρησιμοποιήσαμε τον δρόμο σαν δούρειο ίππο για να αλώσουμε κοιμισμένες συνειδήσεις. Τουλάχιστον αυτό οραματιζόμασταν. Με οδηγό τις κοινωνικοπολιτικές και καλλιτεχνικές μας ανησυχίες, θέσαμε τον δρόμο σαν πεδίο κατάθεσης απόψεων και δημιουργίας δημοκρατικού διαλόγου. Θέατρα δρόμου ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στην κρατική καταστολή, υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της διαφορετικότητας, υπέρ μεταναστών και προσφύγων, υπέρ κοινωνικών αγώνων, υπέρ ενός κόσμου που θεωρούμε ακόμα ότι είναι εφικτός. Αυτός της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και της ανθρωπιάς. 

seed.jpg

Σήμερα, μετά τη συλλογική ενδοσκόπηση και αναστοχασμό που επέφερε η δυστοπική πανδημία που βιώνουμε, καταδεικνύοντας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχουμε επέλθει ως ανθρωπότητα πλέον, θελήσαμε να συμπεριλάβουμε κεντρικά έναν ακόμα βασικό παράγοντα με τον οποίον πειραματιζόμαστε τα τελευταία χρόνια: σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον και την ενέργεια σε εξωτερικό και εσωτερικό επίπεδο. Αφουγκραζόμεν@ τα διανύσματα που διατρέχουν κεντρομόλα και φυγόκεντρα την απεύθυνση και την επίγνωσή μας, βλέπουμε με διαφορετική ματιά, τη σύνδεση μας με τ@ν εαυτ@ μας, με τ@ν άλλ@ν, με το γύρω μας και με το όλον. Κοιτάζουμε πολυπρισματικά την πόλη και τους ανθρώπους που την κατοικούν, τη μακροϊστορία και τις μικροϊστορίες της, την ψηφίδα και το μωσαϊκό, το μηδέν και το ένα. 


Το νέο μας πρότζεκτ, λοιπόν, που η πρώτη στάση του προέκυψε αυθόρμητα, προχωράει στην τέταρτη στάση του και φιλοδοξεί να πραγματοποιείται μία φορά τον μήνα, τουλάχιστον για έναν χρόνο, σε διάφορους δημόσιους χώρους της πόλης. Κάθε συνάντηση θα ανακοινώνεται με κάλεσμα για δηλώσεις συμμετοχής, θα είναι τρίωρη και θα συνδυάζει ενεργειακά εργαλεία με πρωτότυπες θεατρικές πρακτικές της ομάδας που διαμορφώθηκαν από την 20ετή εμπειρία της. Κάθε στάση θα εστιάζει σε διαφορετικά στοιχεία και δημιουργικά ερεθίσματα. Θα υπάρχει ελεύθερη συνεισφορά, όπως συνηθίζει να λειτουργεί η κολλεκτίβα μας. 

297644747_586549882957645_5687235188113194953_n.jpg

Απευθύνεται σε όποι@ν θέλει να προχωρήσουμε μαζί σε αυτό το μονοπάτι εξερεύνησης, αναζήτησης και δημιουργίας απελευθερωμένων ζωνών μέσα μας και έξω μας, σ’ αυτό το ταξίδι επανοικειοποίησης του δημόσιου χώρου.

 

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα όρια που θέτει ο δημόσιος χώρος στη χρήση του, είναι δείκτης της δημοκρατίας που έχουμε.

reclaim the city:

δημιουργώντας απελευθερωμένες ζώνες

Στάση 4η:

 στο Σέιχ-Σου

17.00 - 20.00 

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

202203211930235795.jpg

Το νέο μας πρότζεκτ, «Reclaim the city: Δημιουργώντας Απελευθερωμένες Ζώνες», πέρασε και από την τέταρτη στάση, την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου στο Σέιχ-Σου, από τις 17.00 μέχρι τις 20.00.

Αποχαιρετάμε το καλοκαίρι  Καλωσορίζουμε το φθινόπωρο!
🌳 Ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και τις δυνάμεις μας και αποβάλλουμε οτιδήποτε περιττό.
🌳 Προετοιμαζόμαστε για τον χειμώνα που έρχεται, χτίζοντας τις άμυνές μας.
🌳 Συνδεόμαστε μεταξύ μας και με τον πνεύμονα της πόλης μας.
Δημιουργούμε μια ακόμα απελευθερωμένη ζώνη. 
❤️ Απαραίτητη κράτηση θέσης 🖤

factalogobwb_edited_edited_edited.png

Στιγμιότυπα από την 4η στάση στο Σέιχ-Σου

Με την αρωγή ενεργειακών και θεατρικών εργαλείων, εστιάζουμε στις ποιότητες του φθινοπώρου, και θα καταλήξουμε στη δημιουργία άλλης μιας απελευθερωμένης ζώνης με έναν συλλογικό θεατρικό αυτοσχεδιασμό, για να επικοινωνήσουμε, να ενδυναμωθούμε, να συνδεθούμε και να συνδημιουργήσουμε.

reclaim the city:

δημιουργώντας απελευθερωμένες ζώνες

Στάση 3η:

η Ακτή Ντοβίλ

 στο Καραμπουρνάκι

18.00 - 21.00 

Πέμπτη Αυγούστου 2022

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η Facta Non Verba στο νέο της project «Reclaim the city: Δημιουργώντας απελευθερωμένες ζώνες».

Στάση τρίτη: Ακτή Ντοβίλ, την Πέμπτη 4 Αυγούστου 6.00 με 9.00.

71-kalamaria_edited.jpg

Με την αρωγή ενεργειακών και θεατρικών εργαλείων, εστιάζουμε στις ποιότητες του καλοκαιριού, και θα καταλήξουμε στη δημιουργία άλλης μιας απελευθερωμένης ζώνης με έναν συλλογικό θεατρικό αυτοσχεδιασμό, για να επικοινωνήσουμε, να ενδυναμωθούμε, να συνδεθούμε και να συνδημιουργήσουμε.

Στιγμιότυπα από την 3η στάση στην Ακτή Ντοβίλ

factalogobwb_edited_edited_edited.png
Στάση 2η
Anchor 1

reclaim the city:

δημιουργώντας απελευθερωμένες ζώνες

Στάση 2η:

ο Κήπος της Μεσογείου

Νέα Παραλία

Πέμπτη  7  Ιουλίου  2022

18.00 - 21.00 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ακολουθώντας, την ανάγκη μας, να αναπνεύσουμε, να συντονιστούμε και να δημιουργήσουμε στον δημόσιο χώρο της πόλης μας, να την αφουγκραστούμε και να τη βιώσουμε με καθαρή και ανανεωμένη ματιά, η Facta Non Verba εγκαινιάζει το νέο της project «Reclaim the city: Δημιουργώντας απελευθερωμένες ζώνες».

Στάση δεύτερη: Κήπος της Μεσογείου, την Πέμπτη 7 Ιουλίου 6.00 με 9.00.

μεσογειου.jpg

Με την αρωγή ενεργειακών και θεατρικών εργαλείων, θα εστιάσουμε στις ποιότητες του καλοκαιριού, και θα καταλήξουμε στη δημιουργία μιας πρώτης απελευθερωμένης ζώνης με έναν συλλογικό θεατρικό αυτοσχεδιασμό, για να επικοινωνήσουμε, να ενδυναμωθούμε, να συνδεθούμε και να συνδημιουργήσουμε.

factalogobwb_edited_edited_edited.png

Στιγμιότυπα από την 2η στάση στον Κήπο της Μεσογείου

Στάση 1η

reclaim the city:

δημιουργώντας απελευθερωμένες ζώνες

Στάση 1η:

Κήποι του Πασά

Άνω Πόλη

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

17.30 - 20.30 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

pashagardens2_edited.jpg

Ο εγκλεισμός, η κοινωνική αποστασιοποίηση, η εσωστρέφεια και οι ανακατατάξεις που επέφερε δύο χρόνια τώρα η πανδημία Covid-19, έκαναν ακόμα πιο ισχυρή και επιτακτική την ανάγκη για άνοιγμα, σύνδεση, εξωστρέφεια και συνάντηση έξω από περιχαρακωμένα όρια και κλειστές πόρτες.


Ακολουθώντας, λοιπόν την ανάγκη μας, να αναπνεύσουμε, να συντονιστούμε και να δημιουργήσουμε στον δημόσιο χώρο της πόλης μας, να την αφουγκραστούμε και να τη βιώσουμε με καθαρή και ανανεωμένη ματιά, η Facta Non Verba εγκαινιάζει το νέο της project «Reclaim the city: Δημιουργώντας απελευθερωμένες ζώνες». Στάση πρώτη: Κήποι του Πασά, την Παρασκευή 24 Ιουνίου 5.30 με 8.30.


Με την αρωγή ενεργειακών και θεατρικών εργαλείων, θα εστιάσουμε στις ποιότητες του καλοκαιριού, υποδεχόμενοι-ες το θερινό ηλιοστάσιο και θα καταλήξουμε στη δημιουργία μιας πρώτης απελευθερωμένης ζώνης με έναν συλλογικό θεατρικό αυτοσχεδιασμό, για να επικοινωνήσουμε, να ενδυναμωθούμε, να συνδεθούμε και να συνδημιουργήσουμε.

Σας περιμένουμε.

Στιγμιότυπα από την 1η στάση στους Κήπους του Πασά

factalogobwb_edited_edited_edited.png
Εισηγήτριες

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΕΣ

Grunge%252520Blackboard%252520Transparen

Σύλληψη - σχεδιασμός - συντονισμός

συλλογικού θεατρικού

αυτοσχεδιασμού - 

Qigong

47201621_1570305543114797_91994546739483

ΕΛΕΝΑ
ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η Έλενα Σταματοπούλου είναι σκηνοθέτης,

ηθοποιός και εκπαιδευτικός. 

Διδάκτωρ του Τμήματος Θεάτρου

και μεταπτυχιακή ιστορική ερευνήτρια

του Ιονίου Πανεπιστημίου. 

Συντονισμός συλλογικού θεατρικού αυτοσχεδιασμού -

Yoga 

41210581_2047823175248890_73441017392109

ΛΕΝΑ
ΝΤΑΓΚΑ

Η Ελένη Ντάγκα είναι ηθοποιός

και πιστοποιημένη καθηγήτρια Yoga. 

Απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών.

factalogobwb.png

θεατρική
κολλεκτίβα

2002 - 2022

92829012_1134342500266611_30858418064080
ΜΑΡΙΑΝΝΑ
ΓΚΟΥΣΔΟΥΒΑ

Sound

Therapy 

Η Μαριάννα Γκουσδουβά είναι θεραπεύτρια, 

ηθοποιός και αφηγήτρια.

Απόφοιτος Νοσηλευτικής Σχολής

και Σχολής Αφήγησης και Παραμυθιού.

Εγγραφή

ΕΓΓΡΑΦΗ - ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ

Θα υπάρχει ελεύθερη συνεισφορά, όπως συνηθίζει να λειτουργεί η κολλεκτίβα μας. Τα έσοδα από τις συνεισφορές πηγαίνουν στο πρότζεκτ μας «Αγραμυθία», τη δημιουργία, δηλαδή, καλλιτεχνικής οικοκοινότητας στους πρόποδες από τα Πιέρια όρη.

Προτεινόμενη συνεισφορά: 20 ευρώ

Πληροφορίες &

Δηλώσεις συμμετοχής:​

factalogobwb_edited_edited_edited.png
  • Facebook

inbox στο facebook

Δείτε που βρίσκεται

το Γεντί-Κουλέ στο Επταπύργιο

bottom of page