top of page
1lena2.jpg
factalogobwb.png

Yoga & Υποκριτική

Οκτώβριος 2021

με την

Ελένη Ντάγκα

2ήμερο Θεωρητικό Webinar OnLine

& Πρακτικό Σεμινάριο Live

Yoga & Υποκριτική
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΥΚΛΟΥ

 Α' μέρος Θεωρητικό online

ΣΑΒΒΑΤΟ

30/10

17.00-20.00

Η χρήση της γιόγκα στην υποκριτική

και την εκπαίδευση του ηθοποιού.

Στανισλάφσκι – Γκροτόφσκι – Μ. Τσέχωφ

 Β' μέρος Πρακτικό δια ζώσης

ΚΥΡΙΑΚΗ

31/10

17.00-20.00

Το σώμα ως άγκυρα στο παρόν.

Πρακτική προσέγγιση μέσα από εργαλεία

και πρακτικές της γιόγκα σε συνδυασμό

με θεατρικά εργαλεία.

Η παρούσα διάλεξη επιχειρεί να διερευνήσει την χρήση της γιόγκα στην υποκριτική και την εκπαίδευση του ηθοποιού.

1lena2.jpg

Υoga & Υποκριτική

Θεωρητικό μέρος:               

Η γιόγκα έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από σκηνοθέτες του θεάτρου, όχι ως αυτούσιο σύστημα ή δρόμος μαθητείας, αλλά πιο αποσπασματικά, με την εισαγωγή, δηλαδή, πρακτικών για το σώμα, την αναπνοή και τη συγκέντρωση, και στόχο την αναζήτηση νέων δρόμων όσον αφορά την εκπαίδευση του ηθοποιού. Η εκπαίδευση του ηθοποιού έχει υπάρξει ως ερευνητικό πεδίο για αρκετούς ανθρώπους που αφιέρωσαν τη ζωή τους στο θέατρο, είτε ήταν θεωρητικοί, είτε όχι. Σήμερα, η εκπαίδευση του ηθοποιού συνεχίζει να είναι ένα ανοιχτό πεδίο έρευνας, αναζήτησης και πειραματισμού. Μέσα σε αυτό το ανοιχτό πεδίο, η γιόγκα, καθώς διαδίδεται όλο και περισσότερο, μπορεί να προσφέρει τον πλούτο της σε όποιον/α επιθυμεί να διερευνήσει τη συνάντησή της με το θέατρο.

Η παρούσα διάλεξη επιχειρεί να διερευνήσει την χρήση της γιόγκα στην υποκριτική και την εκπαίδευση του ηθοποιού. Εξετάζει τρία ξεχωριστά παραδείγματα σκηνοθετών από την ιστορία του θεάτρου: Κονσταντίν Στανισλάβσκι, Γέρζι Γκροτόφσκι και Μιχαήλ Τσέχοφ. Εξετάζεται η σχέση των σκηνοθετών αυτών με το σύστημα της γιόγκα, αλλά και τον τρόπο που αυτή απορροφήθηκε και χρησιμοποιήθηκε στο ξεχωριστό τους μονοπάτι του κάθε ενός, όσον αφορά την εκπαίδευση του ηθοποιού. Παράλληλα γίνεται μια εστίαση πιο λεπτομερώς σε συγκεκριμένες τεχνικές και ιδέες που αντλήθηκαν μέσα από τη δεξαμενή της γιόγκα. Μέσα από αυτές τις διαδρομές γίνεται μια απόπειρα εμβάθυνσης αλλά και ανάδειξης της χρησιμότητας της γιόγκα στην υποκριτική και στην εκπαίδευση του ηθοποιού. 

 

Η διάλεξη και η πιθανή συζήτηση θα διεξαχθεί online.

1lena1.jpg
120560052_364328218049312_21642612362203

Πρακτικό μέρος:             

Στη δεύτερη ημέρα θα γίνει μια πρακτική προσέγγιση μέσα από εργαλεία και πρακτικές της γιόγκα σε συνδυασμό με θεατρικά εργαλεία. Θα εστιάσουμε βιωματικά στην ενέργεια του σώματος, τη σχέση του με το χώρο και την εστίαση της προσοχής στο παρόν.

Όλη η προσέγγιση γίνεται μέσα από το πρίσμα της ενίσχυσης της επίγνωσης και της παρουσίας του ηθοποιού, αλλά και του «καθημερινού» εαυτού μας.

Σε περίπτωση που οι συνθήκες το επιτρέπουν το πρακτικό μέρος θα λάβει χώρα σε υπαίθριο χώρο τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα που έχουν επαφή με το θέατρο ή/και τη γιόγκα.

1lena2.jpg

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ

Εισηγητές

ΛΕΝΑ

ΝΤΑΓΚΑ

Η Ελένη Ντάγκα είναι ηθοποιός

και πιστοποιημένη καθηγήτρια Yoga

Απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών.

lena-mariana_edited_edited.jpg

ΕΓΓΡΑΦΗ - ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ

Το διήμερο θεωρητικό και πρακτικό webinar έχει μία χαμηλή συνεισφορά, ως μια μορφή αλληλοστήριξης και αλληλεγγύης από την πλευρά μας, για να είναι προσβάσιμα σε όσο το δυνατό περισσότερους-ες.

Η συνεισφορά αυτή θα διατίθεται αποκλειστικά στα έξοδα διατήρησης του χώρου της ομάδας.

Δυστυχώς, ενώ όλες οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες έχουν ανασταλεί μέχρι νεωτέρας, τα έξοδα συνεχίζουν να τρέχουν. Η συνεισφορά αυτή λοιπόν θα έχει τον χαρακτήρα έμπρακτης αλληλεγγύης σε μια αυτοοργανωμένη και αυτοχρηματοδοτούμενη θεατρική ομάδα που αυτόν τον χειμώνα ενηλικιώνεται, κλείνοντας 18 χρόνια παρουσίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης.


Θεωρήσαμε καλύτερα να δώσουμε τη δυνατότητα επιλογής στο θέμα της συνεισφοράς,

έτσι ώστε να ανταποκριθεί ο καθένας-μία ανάλογα με τις δυνατότητές του/της.

 

2 ήμερο Online Webinar

30 ή 35 ή 40 ευρώ


Πληροφορίες &

Δηλώσεις συμμετοχής:​

  • Facebook


inbox στο facebook

Lena_30-31-10-21.jpg
ΕΓΓΡΑΦΗ
bottom of page